Op het juiste moment

Palliatieve zorg op het juiste moment

Wanneer iemand palliatieve zorg nodig heeft, is het van belang dat deze op het juiste moment wordt gestart. Maar wat is nu het juiste moment om te starten met palliatieve zorg? Dit verschilt per persoon en situatie, maar er zijn een aantal richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van het juiste moment.

Wanneer starten met palliatieve zorg?

Als je de diagnose krijgt van een ongeneeslijke ziekte kan er gestart worden met palliatieve zorg. Alleen is niet altijd duidelijk wanneer de ziekte in een palliatief stadium is beland. In sommige gevallen kan de ziekte nog behandeld worden met curatieve behandelingen. (Gericht op beter worden)

Terwijl in andere gevallen de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt en er geen behandelingen meer mogelijk is. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig met de behandelend arts wordt besproken wat de verwachte prognose is. Oftewel wanneer is het moment aangebroken om te starten met palliatieve zorg.

Voordelen van vroege start palliatieve zorg

Het kan helpen om vroeg te starten met palliatieve zorg. Dit kan helpen om jou en je naasten voor te bereiden op het naderende einde van het leven. Bovendien kan het helpen om pijn en andere symptomen onder controle te houden. Alsmede te voorkomen dat deze verergeren. Een vroege start van palliatieve zorg kan ook helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren en je meer zeggenschap te geven over jouw eigen levenseinde.

Signalen dat het tijd is voor palliatieve zorg

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om te starten met palliatieve zorg. Deze signalen zijn onder andere:

  • Je hebt last van symptomen die niet meer goed te behandelen zijn. Zoals pijn, benauwdheid, misselijkheid of vermoeidheid.
  • Je hebt een verminderde kwaliteit van leven. Je kunt niet meer goed functioneren in het dagelijks leven.
  • Je hebt behoefte aan meer ondersteuning en zorg dan thuis of in het ziekenhuis kan worden geboden.
  • Jij of jouw familie hebben behoefte aan meer informatie en begeleiding bij het naderende levenseinde.

Het is belangrijk om te beseffen dat het moment van starten met palliatieve zorg per persoon en situatie kan verschillen. Het is daarom belangrijk om dit regelmatig te bespreken met de behandelend arts.

Palliatieve zorg: Juist nu!

Wil je meer lezen over de andere elementen? Klik dan op één van de plaatjes.

De juiste zorg

Welke zorg heb je nodig? Wat is voor jou de beste zorg? Denk alvast na over jouw wensen.

Op de juiste plek

Waar wil je de zorg krijgen? Bijvoorbeeld thuis of in een hospice. In ieder geval daar waar kan.

Door de juiste zorgverlener

Wie gaat zorg geven? Bijvoorbeeld een vrijwilliger of iemand anders?

Met de juiste vergoeding

Er zijn verschillende wetten en subsidies om zorg mee te betalen. Lees er meer over.

“Het levenseinde verdient net zoveel schoonheid, aandacht en respect als het begin.”