Op de juiste plek

Palliatieve zorg op de juiste plek

Als je palliatieve zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je dat op de juiste plek krijgt. De juiste plek hangt af van jouw wensen en behoeften. Maar ook van de mogelijkheden die er zijn. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals:

Thuis

Veel mensen vinden het fijn om thuis verzorgd te worden. Thuis voelt vertrouwd. Je bent er vaak samen met je dierbaren. De zorg kan worden aangepast aan de persoonlijke wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Dit kan betekenen dat er familieleden zijn die helpen bij het, dat een vrijwilliger helpt of dat er thuiszorg komt ondersteunen.

Hospice

Een hospice is een speciale plek waar mensen kunnen verblijven als thuiszorg niet meer mogelijk is. Een hospice biedt gespecialiseerde palliatieve zorg. Ze zijn er op gericht het verbeteren van de kwaliteit van leven. Er is medische en verpleegkundige zorg beschikbaar. Daarnaast is er ook aandacht voor de emotionele en spirituele behoeften.

Ziekenhuis

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis voor palliatieve zorg. In het geval van medische complicaties of als je meer gespecialiseerde zorg nodig hebt dan thuis of in een hospice mogelijk is. In het ziekenhuis is er toegang tot gespecialiseerde medische en verpleegkundige zorg. Het kan minder persoonlijk aanvoelen dan thuis of in een hospice.

Verpleeghuis

Een verpleeghuis kan een optie zijn als je niet meer thuis kan wonen. Maar geen medische zorg nodig hebt die alleen in het ziekenhuis kan worden gegeven. In een verpleeghuis is er toegang tot verpleegkundige zorg. Er zijn vaak activiteiten en sociale contacten beschikbaar.

Belangrijk

De juiste plek voor palliatieve zorg is voor iedereen anders. Het is belangrijk om de opties te bespreken en te kijken wat het beste past bij jouw situatie. Tevens is het handig om te weten dat het soms mogelijk is om van plek te veranderen als de omstandigheden veranderen. (Of als jij of je familie zich niet op hun gemak voelen op de huidige plek.)

Palliatieve zorg: Juist nu!

Wil je meer lezen over de andere elementen? Klik dan op één van de plaatjes.

De juiste zorg

Welke zorg heb je nodig? Wat is voor jou de beste zorg? Denk alvast na over jouw wensen.

Op het juiste moment

Wanneer heb je zorg nodig? Nu al of op een later moment? Zo kom je niet voor verrassingen te staan

Door de juiste zorgverlener

Wie gaat zorg geven? Bijvoorbeeld een vrijwilliger of iemand anders?

Met de juiste vergoeding

Er zijn verschillende wetten en subsidies om zorg mee te betalen. Lees er meer over.

“Het levenseinde verdient net zoveel schoonheid, aandacht en respect als het begin.”