Stel je voor: je gaat naar de supermarkt om boodschappen te doen. Je pakt een karretje en begint door de gangpaden te lopen, en voor je het weet heb je een heleboel spullen in je karretje. Maar wacht eens even, heb je eigenlijk wel een boodschappenlijstje gemaakt? En weet je zeker dat je alles in je karretje nodig hebt?
Het opstellen van een wilsverklaring is eigenlijk een soort ‘boodschappenlijstje’. Het opstellen van een wilsverklaring helpt je om na te denken over welke medische behandelingen je wel of niet wilt. En dat vóórdat je in een situatie komt waarin je geen beslissingen meer kunt nemen.
Definitie van wilsverklaring
Een wilsverklaring is een document waarin je vastlegt wat je wel of niet wilt. Niet per se nu, maar op het moment dat je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Het is een schriftelijke verklaring met jouw wensen met betrekking tot medische zorg en behandeling. Als zekerheid voor het geval je hier in de toekomst niet meer toe in staat bent. Een wilsverklaring wordt ook wel een levenstestament genoemd.
Het is handig om te hebben voor bijvoorbeeld als je in coma ligt of als je ernstig ziek bent en niet meer kunt communiceren. Het is dus eigenlijk een soort handleiding voor de artsen en andere zorgverleners,. Zo weten zij wat jouw wensen zijn als het gaat om medische behandelingen. Wat vind je belangrijk, wat wil je wel en vooral ook wat wil je niet? Het is een manier om ervoor te zorgen dat jouw wensen worden gerespecteerd.
Wilsverklaring – Welke onderwerpen staan er in?
In verschillende situaties heb je misschien verschillende wensen. Het is goed om hier vooraf over na te denken.
- Behandelverbod: je geeft aan in bepaalde situaties niet gereanimeerd of beademd te willen worden.
- Euthanasieverklaring: je geeft aan dat je in bepaalde situaties euthanasie wilt laten uitvoeren.
- Levenswillenverklaring: je geeft aan wat je belangrijk vindt in het leven en wat voor jou een waardig levenseinde betekent.
- Palliatieve zorgverklaring: je geeft aan hoe je verzorgd wilt worden als je ongeneeslijk ziek bent.
- Volmacht: je geeft iemand anders de bevoegdheid om namens jou beslissingen te nemen wanneer je dat zelf niet meer kunt.
Wilsverklaring – Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee wil houden. Dit zijn de meest belangrijke:
- Zorg dat je goed geïnformeerd bent – Informeer jezelf goed voordat je begint met het opstellen.
- Maak je wensen duidelijk – Schrijf je wensen zo duidelijk mogelijk op. Dan kunnen hier later geen misverstanden kunnen ontstaan. Bespreek je wilsverklaring ook met je naasten, zodat zij weten wat jouw wensen zijn.
- Bespreek het met je huisarts – Zo is hij/zij op de hoogte van jouw wensen en kan deze meenemen in je medische dossier.
- Update het regelmatig – Het kan zijn dat je wensen veranderen naarmate je ouder wordt. Of door bijvoorbeeld nieuwe medische ontwikkelingen.
- Bewaar je hem op een handige plek – Zorg voor veilige en toegankelijke plek, zodat het snel te vinden is in geval van nood. Bespreek ook met je naasten waar je wilsverklaring te vinden is.
Hoe regel je een wilsverklaring?
In Nederland kun je een wilsverklaring opstellen op een aantal verschillende manieren:
- Stel er zelf eentje op. Op de website van de rijksoverheid vind je informatie hierover.
- Gebruik een online formulier. Deze kun je zelf invullen en ondertekenen. (Klik hier voor een online formulier)
- Stel hem op met behulp van een notaris of een andere professional. Let op: dit is niet gratis.
- Of hem op via een online platform of app. Hierbij betaal je of eenmalige kosten of een abonnementsbedrag. Een voorbeeld hiervan is ‘voor morgen’. (Maar je kunt ook zelf googelen.)
Een wilsverklaring hoeft niet bij wet geregistreerd te worden. Het is wel aan te raden om deze te delen met je huisarts, familie of andere belangrijke personen in je leven.
Kortom: een wilsverklaring voor al jouw wensen
Een wilsverklaring kan je gemoedsrust geven. Op deze manier weet je dat jouw wensen worden gerespecteerd. Het kan ook helpen om verwarring en spanning te verminderen bij je dierbaren. Zo hoeven ze niet te gokken wat jouw voorkeuren zijn. Dus waar wacht je nog op? Maak die ‘boodschappenlijst’ en stel een wilsverklaring op!
Wil je laten weten wat voor jou belangrijk is bij een wilsverklaring?
Laat dan een reactie achter 😘
0 reacties