Omgaan met de reacties van geliefden

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Het is natuurlijk fijn om steun van je geliefden te hebben wanneer je ziek bent. Alleen soms kunnen hun reacties een beetje… nou ja, onhandig zijn. Van de vriend die overbezorgd is en je het liefst wil in wikkelen met bubbeltjesplastic… Tot het familielid dat net doet alsof er niets aan de hand is.

Het kan moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Vooral als je zelf nog worstelt met de emoties en onzekerheden die gepaard gaan met je ziekte. Maar wees gerust, je bent niet de enige. Er zijn manieren om met de reacties van je geliefden om te gaan. Dit kan zelfs leiden tot meer begrip en verbinding tussen jullie.

Maar hoe ga je om met de reacties op je ziekte? Het kan moeilijk zijn om te weten wat te zeggen wanneer we te maken hebben met de emoties van anderen.

Een paar luchtige tips de je kunnen helpen hiermee om te gaan:

1) Geef hen een rol
Meestal willen onze geliefden ons helpen, maar weten ze niet hoe. Geef ze een specifieke rol of taak om hen te betrekken bij het proces. Dit kan iets kleins zijn, zoals het oppassen op je huisdieren terwijl je naar de dokter gaat. Maar ook iets groters, wat en hoe precies bepaal jij zelf.

2) Luister naar hun zorgen
Onze geliefden hebben vaak ook de behoefte hun gevoelens te delen over onze ziekte. Luisteren naar ze en moedig ze aan om te praten kan hen helpen om hun emoties te verwerken. Het zorgt er vaak ook voor dat hun stress minder wordt. Toon empathie en begrip voor hun emoties. En wees er voor hen als ze dat nodig hebben.

3) Geef hen ruimte
Het is belangrijk om open te staan voor de emoties van onze geliefden. Maar misschien nog belangrijk om ze de ruimte te geven om te verwerken wat er gebeurt. Sommige mensen hebben misschien meer tijd nodig om te wennen aan de situatie dan anderen. En dat is oké. Geef ze de tijd en ruimte die ze nodig hebben om te verwerken en te accepteren wat er gebeurt.

4) Zoek steun buiten de familie
Onze geliefden zijn vaak onze belangrijkste bron van steun. Toch kan het ook nuttig zijn om steun te zoeken buiten de familiekring. Zoek bijvoorbeeld steun bij vrienden, steungroepen, of vrijwillige/professionele hulpverleners. Het kan helpen om de druk van onze geliefden te verminderen. Maar ook om jezelf meer ruimte te geven om te ademen en te verwerken.

Dit kan ook online. Bijvoorbeeld bij de Luisterlijn van Sensoor.

5) Lachen is het beste medicijn
Humor kan een geweldige manier zijn om spanningen te verminderen. Om zo een zware situatie lichter te maken. Probeer grapjes te maken over je situatie en zie hoe je geliefden reageren. Dit kan hen helpen om te ontspannen en zich op hun gemak te voelen bij het omgaan met jouw ziekte.

Kortom

Onthoud dat het goed is om open te staan voor de emoties van je geliefden. Maar vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en tijd voor jezelf hebt om je eigen gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. Wees eerlijk over wat je wel en niet nodig hebt van anderen. Vergeet daarbij niet dat het soms bereidheid vraagt om compromissen te sluiten en begrip te tonen voor hun perspectief.

Is het het omgaan met de reacties van geliefden op je ziekte geen eenvoudige taak is? Met liefde, geduld en communicatie kan het een groeiende ervaring zijn voor iedereen die betrokken is. Onthoud goed: je staat er niet alleen voor. Er zijn altijd mensen te vinden die om je geven en je willen steunen in deze moeilijke tijd.

Wil je jouw ervaring met onhandige reacties delen?

Laat dan een reactie achter 😘

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Maak mooie momenten met familie en vrienden. Dat maakt waardevolle herinneringen”