Hoe humor je kan helpen – 5 tips

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Ongeneeslijk ziek zijn is geen grapje. Het is een uitdaging die niemand vrijwillig aangaat. Maar toch kan het leven met een ziekte iets minder overweldigend aanvoelen als je de juiste mindset hebt. Daarom lees je vandaag vijf humorvolle tips om mentaal sterk te blijven (ook als je ongeneeslijk ziek bent).

Maak van elke dag een feestje

Probeer te genieten van de kleine dingen die vreugde brengen. Denk aan een romig ijsje, een wandeling/rolstoelrit in het park of het kijken naar je favoriete tv-serie. Hoewel de diagnose van een ziekte overweldigend kan zijn, kunnen deze schijnbaar onbelangrijke dingen je stemming aanzienlijk verbeteren.

Wees lief voor jezelf

Mensen zijn vaak erg kritisch op zichzelf, zeker als ze ziek zijn. Maar onthoud goed dat je niet perfect hoeft te zijn. Aarzel niet om hulp te vragen, om jezelf rust te gunnen of soms zelfs om even lekker te klagen. Maar wees lief voor jezelf. Net zoals je dat zou doen voor een goede vriend in dezelfde situatie.

Omarm humor

Het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘lachen is gezond!’. En ja, zelfs als je ziek bent, zijn er nog dingen om om te lachen. Zoals een grappige opmerking van een verpleegster, een hilarische serie op tv of een slecht gebrachte grap van je beste vriend. Humor kan je aandacht tijdelijk afleiden van de werkelijkheid én een broodnodige ontsnapping bieden.

Vind een uitlaatklep

Het kan enorm helpen om je gedachten en gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld door te schrijven, te tekenen of te praten met een therapeut. Je mag je namelijk best kwetsbaar opstellen en je emoties uiten. Zoek een uitlaatklep die bij jou past. Dit kan je helpen om je hoofd leeg te maken en even te ontspannen.

Zoek steun

Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Praat met je familie, vrienden of een vrijwilliger: zij kunnen je steunen, troosten en begeleiden. Of sluit je aan bij een lotgenotengroep of een patiëntenvereniging. Samen zul je de kracht vinden om uitdagingen aan te gaan en mentaal sterk te blijven.

Samenvatting

Ongeneeslijk ziek zijn is niet gemakkelijk, maar het betekent niet dat het leven direct ophoudt. Het is oké om te genieten van de kleine momenten, om lief te zijn voor jezelf en om humor te omarmen. Zoek steun bij anderen en vind een uitlaatklep voor je emoties. Met deze tips kun je mentaal sterk blijven en de uitdagingen van het leven met een ziekte het hoofd bieden. Blijf lachen, blijf genieten en blijf sterk!

Wil je laten weten wat jij nou echt hilarisch vindt?
Laat dan een reactie achter 😘

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Je kunt balen dat het stormt, of je kunt leren dansen in de regen.”