Leven toevoegen aan je dagen – 7 tips

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

“Het gaat niet om het aantal dagen in je leven, maar om de hoeveelheid leven in je dagen.”

Het omgaan met een ongeneeslijke ziekte is een uitdaging. Een van de grootste die men in het leven kan tegenkomen. Het gaat vaak gepaard met een gevoel van overweldiging, angst of verdriet. Je hebt immers het besef dat tijd ineens beperkt is. Het is belangrijk om elke dag te koesteren en de kwaliteit ervan te verbeteren. Hier zijn tips om meer leven te geven aan je dagen ondanks een ernstige ziekte.

Acceptatie en mindset

Ten eerste is het belangrijk om je situatie te accepteren. Dit betekent niet dat je opgeeft, maar eerder dat je je energie richt op wat je kunt beïnvloeden. Probeer je te concentreren op de positieve aspecten van het leven en het beste te maken van wat je hebt.

Zorg voor jezelf

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Denk hierbij aan:

  • Volg medische adviezen op
  • Zoeken naar ondersteunende behandelingen
  • Een gezond dieet en bewegingsroutine (als het mogelijk is)

Zorg ook voor je emotionele welzijn door te communiceren met vrienden, familie en zorgverleners. Overweeg om ondersteuningsgroepen te zoeken voor mensen die met vergelijkbare uitdagingen worden geconfronteerd.

Leef in het nu

Je tijd is beperkt. Daarom is het belangrijker dan ooit om in het nu te leven. Probeer te genieten van elk moment. Focus op wat er nu gebeurt. Dit kan je helpen om tevredenheid te halen uit de tijd die je nog hebt.

Zingeving en doelen stellen

Het hebben van doelen en een gevoel van zingeving kan je helpen. Zo blijf je gemotiveerd en betrokken bij het leven. Maak een lijst van dingen die je wilt bereiken of ervaren. Stel daarbij realistische doelen voor jezelf. Wat precies is aan jou. Van het voltooien van een project tot het doorbrengen van tijd met jouw dierbaren.

Onderhoud relaties

Investeer tijd en energie in het opbouwen en onderhouden van betekenisvolle relaties met vrienden en familie. Jouw netwerk kan een grote bron van kracht en comfort. En dat heb je nodig tijdens deze uitdagende periode. Neem de tijd om écht te luisteren. Toon liefde & waardering en maak herinneringen die lang zullen blijven bestaan.

Leg je ervaringen vast

Het vastleggen van je ervaringen en gedachten kan therapeutisch en zinvol zijn. Bijvoorbeeld: video’s opnemen, foto’s maken, schrijven, tekenen of schilderen. Het zijnmanieren om je emoties te uiten en waardevolle herinneringen vast te leggen. Hiermee laat je ook een waardevolle erfenis achter voor je dierbaren.

Geef terug

Het doen van vrijwilligerswerk kan je een gevoel van voldoening en betekenis geven. Wanneer je anderen ergens mee helpt, hoef je even niet over je eigen situatie na te denken. Overweeg om je tijd, kennis ofvaardigheden te delen. Zo kun je anderen in jouw omgeving of daarbuiten te ondersteunen.

Kortom

Uiteindelijk gaat het erom dat je elke dag zoveel mogelijk leven en vreugde in je leven te krijgen. Ondanks de uitdagingen die een ongeneeslijke ziekte met zich meebrengt. Door te focussen op deze strategieën, kun je je leven verrijken.

Wil je laten weten waarmee je jouw tijd nuttig/zinvol/leuk doorbrengt?

Laat dan een reactie achter 😘

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Geniet van de kleine dingen in het leven. Op een dag realiseer je je dat het de grote dingen waren.”