Gezond eten? Juist nu! – 8 tips

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

“Je bent wat je eet.”

Waarschijnlijk ken je het gezegde wel. Alleen wanneer je ongeneeslijk ziek bent, voelt het soms alsof die ziekte bepaalt wat je eet. En toch… Het is belangrijk om op te letten wat je in je mond stopt. Je zult er waarschijnlijk niet door genezen, maar het kan je wel meer energie geven.

Gezonde voeding helpt je lichaam om sterk te blijven en je beter te voelen. De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen draagt bij aan je kwaliteit van leven. In deze blog 8 praktische tips om je te helpen:

1) Eet eiwitrijk
Wanneer je ziek bent, kan het moeilijk zijn om eten binnen te houden. Heb je moeite met het eten van grote porties? Dan kan eiwitrijk voedsel je helpen om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk aan: vlees, vis, eieren, bonen en noten.

2) Kies voor gezonde vetten
Gezonde vetten kunnen je lichaam helpen om de voedingsstoffen die je nodig hebt op te nemen. Daarom is het is belangrijk om gezonde vetten in je dieet op te nemen. Denk aan: avocado’s, noten, zaden en olijfolie.

3) Eet veel groenten en fruit
Groenten en fruit zijn belangrijk voor iedereen. Maar helemaal als je ziek bent. Ze bevatten voedingsstoffen waar je lichaam naar hunkert, zoals vitamines en vezels. Probeer veel verschillende groenten en fruit in je dieet op te nemen.

4) Drink voldoende water
Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Juist als je ziek bent. Je lichaam bestaat immers voor ± 70% uit water. Drink daarom voldoende water. Het helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren.

5) Vermijd suiker en verwerkt voedsel
Suiker en verwerkt voedsel kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken. Maar ook je immuunsysteem verzwakken. Probeer ze te vermijden en te kiezen voor gezondere opties.

6) Vraag om hulp
Heb je moeite met het maken van gezonde maaltijden? Vraag dan om hulp. Bijvoorbeeld aan familie, vrienden of een zorgverlener. Zij kunnen je helpen bij het maken van gezonde maaltijden.

7) Maak het leuk
Maak het eten van gezond voedsel leuk. Probeer nieuwe recepten uit. Experimenteer je suf met verschillende smaken en kleuren. Zo kun je gezond eten interessant en leuk maken.

8) Geef het wat kleur
Het is je vast niet ontgaan; groente en fruit heeft alle kleuren van de regenboog. Het eten van groenten en fruit in verschillende kleuren kan bijdragen aan hoe je je voelt. Elke kleur heeft specifieke voedingsstoffen en antioxidanten. En ons lichaam heeft deze nodig om goed te functioneren.

Kortom

Het kan moeilijk zijn om gezond te eten als je ziek bent. Toch is het juist dan extra belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Volg deze tips en concentreer je op het eten van gezonde voeding. Op deze manier kun jij je lichaam ondersteunen in deze moeilijke tijd.

P.S.

Krijg je een behandeling voor jouw ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker? Dan kun je sommige dingen beter niet eten of drinken. Het kan zijn dat de behandeling bijvoorbeeld minder goed werkt. En soms worden bijwerkingen erger. Wil je iets van de onderstaande lijst eten of drinken? Overleg dan altijd met je arts of diëtist.

  • Alcohol
  • Sint-janskruid
  • Grapefruit(sap)
  • Visoliesupplementen
  • Voedingssupplementen

Wil je laten weten wat jouw tip is om toch gezond te eten en drinken?

Laat dan een reactie achter 😘

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Soms is de vraag niet hoe je beter wordt… Maar hoe je leeft.”