Uitjes bij ongeeslijk ziek zijn (ook als je niet mobiel bent)

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Tijd doorbrengen met vrienden en familie. Het is een van de meest waardevolle dingen die je kunt doen in het leven. Het maken van mooie of blije herinneringen helpt je om te gaan met een ongeneeslijke ziekte. Het plannen van leuke uitjes en reizen kan echter een uitdaging zijn. Zeker als je te maken hebt met beperkingen door je ziekte. Maar laat dat je niet ontmoedigen! Er zijn nog steeds veel mogelijkheden om samen te genieten. In deze blog lees je hoe dan.

Drie belangrijke dingen

Allereerst is het belangrijk om te communiceren met je vrienden en familie over je beperkingen. Wat is wel en wat is niet mogelijk? Dit betekent niet dat je meteen alle leuke ideeën moet afschrijven. In tegendeel, maar door open en eerlijk te zijn, kun je samen naar de verschillende opties zoeken. Misschien moet je een beetje creatief zijn… Maar er zijn altijd manieren om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen.

Een andere tip is om goed te plannen en vooruit te denken. Ben je van plan om te reizen? Zorg er dan voor dat je de nodige voorbereidingen treft. Bijvoorbeeld rekening houden met de afstand tot het ziekenhuis of de beschikbaarheid van lokale medische voorzieningen. Maar vergeet ook niet om te genieten van het proces van het plannen van de reis! Samen dromen over de bestemming en het bedenken van activiteiten kan al een leuk en waardevol uitje op zich zijn.

Vergeet niet om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Familie en vrienden willen graag helpen en zijn er voor je in moeilijke tijden. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het regelen van vervoer of het zoeken naar geschikte activiteiten. Door hulp te vragen en samen te werken, kan je het maximale uit je uitje of reis halen.

Tips voor als je het huis niet meer uit kunt

Ook als je gebonden bent aan bed of moeilijk het huis uit kan, zijn er nog steeds mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Organiseer een spelletjesavond: Nodig vrienden en familie uit en organiseer een gezellige spelletjesavond. Denk aan bordspellen, kaartspellen of quizzen spelen. (Of wat je ook leuk vindt 😉)
  • Virtuele rondleidingen: Dankzij het internet kun je virtueel op reis gaan. Plan een virtuele tour: door een stad, museum of galerij. Zo ontdek je nieuwe plaatsen vanuit het comfort van je eigen huis.
  • Filmavond: Organiseer een filmavond met vrienden en familie. Kies een thema en maak het gezellig met snacks en drankjes.
  • Start een leesclub: Kies een boek uit en lees het allemaal op hetzelfde tempo. Plan regelmatig een (online) meeting om het boek te bespreken. Deel jullie gedachten en meningen.
  • Plan een gezamenlijke creatieve activiteit: Bijvoorbeeld schilderen, rijmen, tekenen, of knutselen. Laat iedereen zijn of haar creativiteit de vrije loop en deel het resultaat met elkaar.

Stichting Ambulance Wens

Nog één keer de klok thuis horen tikken, de zee zien, of een concert bijwonen. Stichting Ambulance Wens vervult laatste wensen. De laatste wensen van niet meer mobiele terminale patiënten die niet lang meer te leven hebben. Het gaat soms om hele kleine dingen die voor een terminaal zieke patiënt heel belangrijk, maar eigenlijk niet meer mogelijk zijn. Omdat hij of zij niet meer mobiel is en niet op een gewone manier vervoerd kan worden.

Stichting Ambulance Wens vervult wensen met speciaal voor dit doel ontworpen ambulances. Deze zijn voorzien van onder andere een extra comfortabele brancard en ramen rondom. Ook gaat bij elke wens kundig medisch geschoold personeel mee. Per dag vervult de Stichting 5 à 7 wensen. Inmiddels zijn er meer dan 19.086 wensen vervuld.

Alle wensen worden gratis vervuld. De kosten voor iedereen in de ambulance worden door de Stichting gedragen. In de ambulance kunnen in totaal 5 personen namelijk de patiënt, 2 familieleden/vrienden van de patiënt en 2 vrijwilligers van de Stichting (chauffeur en verpleegkundige). Klik hier voor de website van Stichting Ambulance Wens.

Kortom

Het plannen van leuke uitjes en reizen met vrienden en familie kan een uitdaging zijn als je te maken hebt met beperkingen door een ongeneeslijke ziekte. Maar je kunt nog steeds samen genieten en waardevolle herinneringen creëren. Door open en eerlijk te communiceren, goed te plannen en hulp te vragen waar nodig. Dus, waar wacht je nog op? Pak die telefoon en bel je vrienden!

Wil je laten weten op welke manier jij leuke activiteiten onderneemt?

Laat dan een reactie achter 😘

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“Het leven draait niet om mijlpalen, maar om plezierige momenten.”